Når det hele er allermest umuligt ...
En tale: Om at tro på sig selv, sine mål – og nå dem!
11. januar 2018
10 helbredelser #6. ‘Stenen’ og de energier vi kan fylde i selv de mindste symboler.
16. januar 2018

Når det hele er allermest umuligt! Hvad gør man så?

Vanens magt er stærk, og det kræver, at man arbejder meget målrettet, hvis man skal erstatte en ubehagelig tanke med en ny og positiv. Men det kan sagtens lade sig gøre:

Hele vejen gennem livet vil du opleve at stå i situationer, der er smertefulde, som ryster dig uventet eller gør dig bange eller ulykkelig.

Hver gang du oplever en situation, der giver anledning til ubehag, vil ubehaget blive registreret af din hjerne, som husker tilstanden. Næste gang du står i en lignende situation, vil du opleve ubehaget, næsten før du når at opfange situationen.

Det hele er så smart indrettet, for på den måde vil vi hele tiden helt automatisk undgå de ting, der er ubehagelige – det er sådan, menneskeheden har overlevet i tusindvis af år. Vi brænder os – og undgår derefter ilden. Vi kan næsten mærke smerten før det sker.

Udfordringen er, at det samme ubehag kan gøre sig gældende i en lang række andre situationer, hvor det gør livet besværligt for os, og hvor det ikke er koblet på noget, der nødvendigvis er fornuftigt: flyskræk, højdeskræk, araknofobi, en dårlig smag i munden og ubehag ved synet eller lugten af noget, der får os til at tænke på det ubehagelige. Det sted i skolen, hvor man blev mobbet, den butik, hvor ekspedienten behandlede os skidt, kommunekontoret, hvor sagsbehandleren var kølig, hospitalet, hvor man lå alene på gangen, en voldtægt, dårlig sex, et verbalt angreb fra uventet kant, og sådan kan det fortsætte.

Forestil dig, at du på den måde samler på alle de dårlige oplevelser og lagrer dem i hukommelsen, og hver gang din hjerne registrerer et sammenfald, vil du efterfølgende føle et ubehag.

Enkelte mennesker er gode til at glemme eller ’bypasse’ en dårlig oplevelse.

Andre glemmer ikke, men gemmer oplevelsen og ubehaget dybt i deres baghoved, og efterhånden som årene går, hober mængden af dårlige oplevelser sig op.

I de værste tilfælde kan det ende med at være umuligt at forlade hjemmet – alt giver anledning til ubehag og efterfølgende smerte. Eller, man vælger helt at undgå oplevelser, der har givet anledning til ubehag – sex eksempelvis, nærhed, at holde en tale eller stille sig op foran et publikum.

De fleste mennesker ligger et sted midt imellem, men uanset, hvor stærk og fornuftig du er, så vil du ’gemme’ på dårlige oplevelser, medmindre du finder en metode, hvor de kan slettes fra din hukommelse og blive erstattet af nye og bedre tanker, der så igen føder nye og bedre følelser.

I mit liv har jeg hele tiden søgt at finde ro for alle de følelser, der indimellem buldrer gennem min krop. Jeg er super sensitiv og sårbar og bliver let meget såret. Føler mig valgt fra og/eller misforstået.

Jeg ved, at min lykke er afhængig af min evne til at komme forbi denne følelse. Jeg skal ikke føle mindre – for jeg ved også, at jeg ’lever’ af min følsomhed, det er den, der giver mig alle de gode ideer, det er her jeg udtænker koncepter, skriver bøger, skriver mine tekster – det er her, jeg elsker at være, når jeg interviewer mennesker eller er sammen med dem, jeg elsker.

Men det har sine omkostninger! Der skulle gå relativt mange år, før det gik op for mig, at jeg faktisk havde magten til at ændre de følelser, der rasede i min krop. Det hele begyndte med mine tanker; hvis jeg kredsede om bestemte tanker, billeder og forestillinger, så fødte tankerne særlige følelser. Det gjaldt derfor om at finde nye og bedre tanker end dem, der gjorde ondt.

Vanens magt er stærk, og det kræver, at man arbejder meget målrettet, hvis man skal erstatte en ubehagelig tanker med en ny og positiv. Men det kan sagtens lade sig gøre.

Godt hjulpet på vej af en psykolog med kognitiv terapi som speciale, lavede jeg et lille skema, der var en forfinelse af alt det, jeg havde arbejdet med gennem årene., men nu i en meget lettere og mere overskuelig form. (Skemaet findes i en af mine bøger – men rådene finder du nedenfor).

Vanens magt er stærk, og det kræver, at man arbejder meget målrettet, hvis man skal erstatte en ubehagelig tanke med en ny og positiv. Men det kan sagtens lade sig gøre:

Erstat den gamle tanke med en ny og konstruktiv!

Alle dårlige tanker kan erstattes af noget mere konstruktivt, noget, der giver ’læring’, noget der gør dig stærkere. Hver gang du får en negativ tanke, der gør dig trist og/eller dræner dig for energi, skal du prøve at erstatte tanken med en ny og positiv. Se din verden lidt udefra. Hvilken ny tanke kan erstatte den gamle?

Vend det negative til noget positivt og mærk, hvordan de nye tanker giver dig energi frem for at dræne dig for energi. Byg dig selv op.

Du kan mærke det ret hurtigt, det er nemlig svært at være misfornøjet, når du pludselig ser verden i et nyt lys.

Hvis man fortæller en løgn tilstrækkeligt mange gange, vil den i sidste ende forandre sig og blive til en ny virkelighed. Det er der mange eksempler på.

Giv dig selv en ny virkelighed til erstatning for den, du har kæmpet med så længe. Det er IKKE en løgn, men netop en ny virkelighed. En situation set med andre øjne.

Lad os bare kalde det ’Dit nye blik’ 🙂

 

2 Comments

 1. Lene siger:

  Vil gerne ha fode råd om hvordan man kommer videre, efter en ufattelig stor skuffelse og smerte

  • Pernille Aalund siger:

   Kære Lene … prøv at bevæg dig lidt rundt i mit univers af tekster herinde. Det er et gennemgående tema. Smerte og skuffelser. Jeg tror at du vil finde meget du kan bruge. Jeg sender dig varme og helende tanker.
   kh
   Pernille

Log ind

Mistet din adgangskode?

Opret en kundekonto?