Sådan kender du en ildsjæl
Det magiske vand!
22. september 2019
Smykket ‘Vækst’ og en magisk bøn
7. november 2019

Sådan kender du en ildsjæl!

Det er de færreste ildsjæle der har en plan for deres karriere. De har ikke drømt om en direktørtitel eller en plads i direktionen. De har kun sjældent tænkt mere end det næste projekt frem og penge har aldrig i sig selv været en drivkraft.

En tale:

Giv dem en tanke, en glød eller glæde. Så vil de tænde en fakkel og bære den brændende mod målet.

De vil ikke kigge til siderne og ikke kigge bagud. Hvis de møder en mur vil de klatre over, grave sig under eller finde en snørklet vej udenom. Det kan tage timer, uger, dage eller måneder..

De kan være alene med faklen eller de kan mobilisere et følge. Men i sidste ende vil de nå i mål og tænde det bål, der bliver til den brand der forhåbentlig vil gøre en forskel.

Men giv dem aldrig en opgave, fordi den ’bør’ gøres, fordi andre forventer det, fordi den er båret af pligt og ikke af længsel eller behov. Fordi andre ’siger det’, fordi det er ’det sikre’ eller alene fordi man ikke tør lade være.

Det er de færreste ildsjæle der har en plan for deres karriere. De har ikke drømt om en direktørtitel eller en plads i direktionen. De har kun sjældent tænkt mere end det næste projekt frem og penge har aldrig i sig selv været en drivkraft.

Til gengæld har de på et meget tidligt tidspunkt erfaret, at hvis der ikke er en række elementer i spil i deres liv – så bliver de tungsindige og ulykkelige. Elementer som begær, engagement, forelskelse og glødende begejstring. Og hvis de ikke kan bruge vendingen..: ”Jeg vil dø for!” – så er det ganske enkelt ikke værd at leve.

En ægte ildsjæl er tro mod den drivkraft, også selvom den medfører usikkerhed, afslag, afmagt, forkastelse og en konstant tilstedeværelse på øretævernes holdeplads.

Det er min erfaring, at de bedste resultater bliver skabt af mennesker som brænder for processen, passioneret og uden forbehold.

Og du kender dem igen, når du ser deres øjne og I mødes over skrivebordet eller i receptionen klokken to om natten eller mailes ved mellem fire og fem om morgenen. Ikke fordi I bør eller skal, men fordi I ikke kan lade være. I arbejder af lyst, I har intet valg.

Er det en luksus? Måske, men jeg har selv valgt den vej for mange år siden og jeg har praktiseret det fra små lejligheder og kolde sommerhuse, med genbrugsmøbler og stabler af ubetalte regninger. Sorte rander under øjnene og nætter uden søvn. Praktiseret det, levet OG leveret.

Jeg ved godt, at jeg indimellem har været for hård og gået for langt. Trådt på en stolthed, en vane og en advarsel. Glemt at spørge, bestemt for meget og lyttet for lidt.. og jeg beder om tilgivelse hvis jeg har såret. Men med faklen over hovedet, i uvejret, på vej over en mur, kan man være så meget i sine sansers vold at det bliver sanseløst. Ubetinget.

Det er den ild jeg konstant søger i spejlet og det er den glød jeg leder efter hos andre mennesker. Jeg kalder os ildsjæle. Svære at holde på, brændende og intense. Her handler det ikke om uddannelser, karriereplaner eller et imponerende CV. Her handler det om evnen til at tænde den fakkel, få den til at oplyse en himmel og blusse et bål.

Det er, når drømmen møder virkeligheden, kommunikeres, eksekveres og forankres.

Og vi skal give plads til den ild.. og de mennesker som bærer den. Ikke bære ’dem’ til bålet i stedet, alene i angst for forandring.

Gør plads til det du ikke kender og til dem der vil. Det er alt det, vi ikke kan forestille os … der i sidste ende vil ændre den verden vi er en del af.


 

16 Comments

 1. Sikkersoq siger:

  Tak Pernille fordi du deler ilden, jeg er glad for at jeg var kommet til dit foredrag her i Nuuk for nogle år siden. Du er en ildsjæl <3

 2. Stine siger:

  Det er så sandt så sandt ❤️ Nej man bliver ikke penge rig – men rig på begejstring og håb og det er der livet leves for mig om ikke andet. Tak for din fantastiske måde at sætte ord på.

 3. Anna siger:

  Åååååh jeg danser Hvor er det godt skrevet ❤

 4. Jeanett siger:

  Tak 😉 bliver sårbar straks jeg læser og jeg genkender at jeg ER en ildsjæl, føler mig dog anderledes og har brug for ildsjæle omkring mig – hvor finder jeg dem …

  • Miss P siger:

   Hej Jeanett. Er også selv en ildsjæl og uden at være drevet af et projekt der giver mening, visner jeg og dør indvendigt. Jeg savner også andre ligesindede, mødes gerne til en kaffe og en sludder, hvis du har lyst? Måske kan vi hjælpe hinanden med noget og måske dukker der også andre op……..

   • Pernille Aalund siger:

    Skønt hvis I kan koble jer på hinanden i dette forum. Jeg vil bakke op omkring alle initiativer!

   • Dorthe siger:

    Jeg vil meget gerne være med også til at mødes… Kender alt for godt det der med at føle sig anderledes og nogle gange være bange for at springe ud i projekter. Så sig endelig til, hvis I har lyst til at mødes 🙂

    • Miss P siger:

     Hej Dorthe, det lader ikke til at Jeanett har set hvad jeg skrev, men lad os springe ud i det og mødes. Jeg bor i Købernhavn, er du i nærheden?

    • Miss P siger:

     København, var det vist……

     • Dorthe siger:

      Hej Miss P.
      Jeg bor i Ringsted, men kommer til Kbh en gang i mellem. Ellers kunne vi måske mødes i Roskilde?
      Hvordan ser uge 47 eller 48 ud for dig?

  • mette siger:

   hos mange frivillige – Muskelsvindfonden crewet

 5. Hvor er det smukt skrevet <3

  • Miss P siger:

   Hej igen Dorthe,
   Det kan vi sagtens finde ud af! Jeg sender dig min mail adr. her, så kan vi kommunikere direkte og derefter vælge at sætte det på her når vi har fundet en dato. Så kan andre, der måtte have lyst, deltage. Min mail adr. er [email protected]. Jeg glæder mig til at høre fra dig!

 6. Ann-Mari Bohlin siger:

  Hvor er det godt beskrevet….!
  Jeg takker og bukker, og falder ind i skaraen for “Dem der gløder”!

 7. Bodil siger:

  Tsk for ordene! Så fantastisk godt skrevet!

 8. Jeanett siger:

  Miss P og Dorthe 😉 jeg glædes over at se jeres initiativ omkring at mødes, at vidensdele og samles. Er Sjældent på FB og faldt pludselig over denne opløftende og skønne artiklen igen.
  Uge 47 fint med mig. Mail; [email protected] 😉