10 kilo – 10 uger. Det har jeg lært! - Pernille Aalund
Pernille Aalund - Fotograf Thomas Fryd
Her er dit liv … grib det!
8. juli 2018
Hvis du ligger ned. Rejs dig…
13. juli 2018

10 kilo – 10 uger. Det har jeg lært!

Dette er MIN rejse og det er ikke sikkert den passer til dig og din profil. Dig og DIN psyke. Brug dette som en inspiration. For hvis der er noget alle eksperterne er helt helt enige om, så er det at der ikke er én kur til alle, men mange individuelle hensyn.

 

Eller måske kunne man også skrive. Det skal der til … når man har rundet de 50 år! 😊

Her, på dagen for de 10 uger, landede vægten på 59,1 kg og det er altså et samlet vægttab på 10,1 kg på 10 uger.
For præcis 10 uger siden sagde jeg til mig selv, at sådan som jeg har det lige nu, sådan som jeg ser ud lige nu, sådan som jeg lever og spiser lige nu … sådan kan det ikke fortsætte. Det er jo ikke nødvendigvis det vi vejer, det er ruten vi bevæger os ud af, der er væsentlig.

Giver jeg min krop det som den har brug for?
Lever jeg et liv der understøtter den rejse og de oplevelser jeg vil give mig selv fremadrettet?
Svaret var nej.

Det blev ikke uden kamp, ikke uden sved, ikke uden afsavn, men i dag kan jeg kalde mig selv for fri af afhængigheden af sukker, af alkohol og af små, fedende mellemmåltider.
Da jeg første gang kastede mig ud i dette projekt var jeg i slutningen af 30’erne. Dengang tabte jeg i alt 16 kg. I dag har det været en helt anden rejse. At have passeret de 50 år viste sig at være en udfordring, der gjorde processen til en helt anden idræt.

Her får du rejsen uge for uge med alle de relevante links:

P.S.
Dette er MIN rejse og det er ikke sikkert den passer til dig og din profil. Dig og DIN psyke.

Tag det som en inspiration. For hvis der er noget alle eksperterne er helt helt enige om, så er det at der ikke er én kur til alle, men mange individuelle hensyn.

Uge 1-5:
Den første uge er den sværeste; her siger man farvel til alle de forbudte vaner, jeg er nemlig ikke selv personligt tilhænger af at man fortsætter med at spise ’usundt’. Min sukkertrang forsvinder ikke hvis jeg holder den vedlige. Det samme gælder mit behov for alkohol. Derfor denne ’forbudt’ liste som jeg har holdt mig til under hele kuren. Du finder listen her.
Et andet vigtigt princip er stor, mindre, mindst: Det største måltid om morgenen, et mindre til frokost og det mindste til aften. Indimellem hvor jeg havde spist frokost sent, sprang jeg helt og aldeles aftensmaden over. Du kan læse mere her.

Klidkiks og kliddrys har jeg også været storforbruger af. Maven må gerne arbejde lidt. Jeg har skrevet en huskeliste med anbefalinger her og så kan du i øvrigt følge min dagbog.

Sidst men ikke mindst: Bevægelse!!
Vi kommer sjældent uden om at skulle bevæge os mere.
I de første 5 uger af min kur sørgede jeg for at få bevæget mig minimum 1 time pr. dag. Efterhånden som tiden gik blev det sat op til halvanden time.
Jeg lavede de ’5 tibetanere’ hver eneste morgen efterfulgt af ’7 minuttes workout’ (en app).
De ’5 tibetanere’ tog 14 minutter, hvis man tager alle 21 repetitioner pr. øvelse. Sammen med ’7 minuttes workout’ var de første ca. 21 minutter på plads.
Den sidste del blev ofte til en gåtur eller to om aftenen. Senere svømmede eller cyklede jeg også.

Uge 6,7 og 8:
Da vi kom ind i uge 6 begyndte min vægt at stå stille, den bevægede sig ikke meget og det var meget frustrerende. Derfor begyndte jeg langsomt at ’hverdagsfaste’:
Hvor det var muligt sprang jeg al fast føde over efter klokken 15:00. Det satte ekstra store krav til, at den mad jeg havde fået om morgenen og til frokost var næringsrig og varieret, men det var meget sjældent at jeg oplevede sult eller trang til noget ’lækkert’. Jeg var afvænnet og følte mig let tilpas.
De få gang hvor jeg oplevede en stille uro, lod jeg den passere eller drak et glas grøntsags juice.
Bevægelse:
Da min vægt begyndte at stå stille, valgte jeg parallelt med kostændringerne også at skrue lidt op for bevægelsen. Når det var muligt gik jeg en tur mere. Andre dage tog jeg mine ‘tibetanere’ en gang mere før jeg gik i seng.

Uge 9:
Dette blev ugen hvor jeg langsomt gik over til at ’juice/faste’ 100%. Du kan læse mere om at faste og spise mindre i dette link. Jeg vil også selv på et senere tidspunkt bidrage med en artikel.

Jeg har tidligere fastet i kortere og længere perioder. Det giver mig altid ekstra god energi. Jeg føler mig ’ren’ og tilpas i processen, men har bedst erfaring med at det sker gradvist.

Uge 10:
Uge 10 blev 100% faste. Jeg havde tilmeldt mig et juiceretreat i Marrakech og her blev bevægelsen også sat yderligere op til ca. 3 timer dagligt fordelt på morgen yoga og aften mobility træning.
Der fastes på grøntsags juice, kun smagstilpasset med frugt. Altså ikke frugtjuice. Du kan læse mere via dette link.
(For at undgå tvivl, vil jeg lige nævne at jeg har et samarbejde med Zen Luxury Travels om at udarbejde de bedst tænkelige retreats. Jeg rejser derfor rundt i verden og afprøver rejsemål).


Det er vigtigt, at gøre hele processen til en glæde, en fest og en lærerig proces. Og så skal du måske tage det lidt mere med ro end jeg har gjort. Dette var en udfordring jeg havde givet mig selv, man behøver ikke gå så drastisk til værks. Et mindre vægttab over en længere periode er faktisk rigtigt flot!!

Og husk! Du er en opdagelses rejsende i eget liv. Alt hvad du gør lige nu … vil bidrage til mere sundhed, mere styrke, en stærkere krop og en smukkere udgave af dig selv.

Din krop skal bære dig hele vejen gennem resten af dette liv. Værn om den og giv den de byggesten som den har brug for.

Dette var 10 kilo … Nu venter der en ny epoke. Livet efter. Måske kan du hente lidt inspiration lige her, mens jeg danner mig mine egne erfaringer.

Held og lykke på den smukke rejse!

3 Comments

 1. Tilde siger:

  Så flot – kæmpe inspiration – tak fordi du deler!

 2. Dorthe Deleuran siger:

  Kæreste Pernille,
  Vil lige sige tusind tusind tak fordi du har været til STOR inspiration gennem min rejse med 10 kilo 10 uger – uden dig ville det have været det samme. Eller måske jeg endda slet ikke var nået i mål….
  Jeg finder dig ubeskrivelig inspirerende og givende…Tak fordi du er dig!!! Jeg vil sætte stor pris på at følge dig fremadrettet.
  De bedste taknemmeligheds hilsner fra Dorthe

  • Pernille Aalund siger:

   Tak Dorthe … Du skal være så velkommen. Sideløbende med mine indlæg, har jeg også bygget ‘Pernilles Univers’ En lille tv kanal med nye programserier hver måned. Mine tekster vil du fortsat finde på selve sitet. Og jeg vil glæde mig til at skrive endnu flere tekster og taler til dig 🙂 Ha’ de skønneste dage.