Smerter i fødderne? - Pernille Aalund
Livet levet i erindringen
21. februar 2019
Lidt om at lappe det, der er revet itu
2. marts 2019

Smerter i fødderne?

Du skal ikke leve med kroniske smerter i fødderne ... sæt fusserne i fokus i giv dig selv en forøget livskvalitet!


Du er ikke alene …  hver tredje dansker er plaget af smertefulde fødder og mange bliver udelukkende behandlet med smertestillende medicin, men der findes andre veje såsom forebyggelse og en mere direkte indgriben.
Læs med her og bliv lidt klogere på de hyppigste skavanker.

Av av av … Hver tredje dansker oplever smerter i fødderne iflg. en analyse som FDB har lavet. Men selvom der ofte er en vej ud af det helvede, der indimellem er næsten invaliderende, så gør mange af os lige præcis alt det vi altid har gjort … trasker rundt i et par bløde klipklapper, filer løs med ostehøvlen, plastrer knysten til eller klemmer os ned i et par høje stiletter.
Det de færreste ved er, at med den rigtige pleje, valg af sko, special lavet skoindlæg og løbende behandlinger (lidt lige som tandlægebesøg) så kan de fleste få smerterne under kontrol.

Vores fødder er vi i kontakt med hver dag, de bærer os rundt og hvis vi bevæger os uhindret, får vi det ganske enkelt bedre.
Sjovt nok prioriterer de fleste kvinder frisøren, tandlægen og tøjbudgettet, men glemmer fusserne.

Det må der rådes bod på!

Jeg har talt med Trine Rud fra Søborg fodterapi og smerteklinik. (LINK). Her er hendes liste over de typiske udfordringer krydret med gode råd til HVAD der kan gøres:

De hyppigste årsager til smerter er:

FORKERTE SKO:
Folk går ofte i for små eller for store sko. Begge dele er lige skidt. For små sko, klemmer sener i fødderne, så der kan ske nerveklemning og smerter, samt man kan udvikle hammertæer og nedgroede negle, da tåspidsen konstant er udsat for tryk. For store sko kan ligeledes lave nedgroede negle, da foden glider frem i skoen og laver tryk på neglene, som også giver fortykkede negle der genere.
Ligeledes er det afgørende, at sko sidder fast med snøre eller velcro. Foden skal ikke anstrenge sig for at holde skoen på plads; det kan udvikle inflammation i de små sener og muskler. En sko uden snøre eller velcro er på ingen måde optimalt, hvis først man har fået smerter i fødderne.
Dette kan du gøre:
Vær kritisk når du køber sko. Kig på skoen og vær realistisk i bredde og længde. Tag evt indersål ud og stå på den, der må meget gerne være en 1,5 cm fra længste tå, til skospids. Foden må heller ikke være for bred til skoen, eller for smal og husk at sko aldrig skal gås til!

 

DAGLIG BRUG AF HØJE HÆLE:
Man kan udvikle stram achillessene, knyster og nedsunken forfod ved daglig gang med høje hæle.
Dette kan du gøre:
Man kan forsøge at begrænse brugen af høje hæle, ved fx at have et par flade skiftesko med sig, hvis man har et job eller en dresscode der kræver høje sko til møder osv. De fleste arbejdspladser acceptere dette og man aflaster forfoden meget i løbet af en dag på den måde. Hvis man skal til fest, kan man tage sine høje sko på når man er ankommet og dermed have en god sko på, på vej derhen og hjem igen.

Pernille: Vælg din høje hæle med omhu! Der findes en række mærker der understøtter ved svangen og derved letter trykket på forfoden. De koster ofte lidt mere, men hellere lidt godt end meget skidt.

 

OVERBELASTNING
Fx pga. fejlstillinger, da fodens sener og muskler konstant er på overarbejde og for nogle giver det smerter i fødderne. Og i værste tilfælde en hælspore.
Det kan du selv gøre:
Brug fornuftige sko, en god sneakers til daglig (eller så meget som muligt) og skej ud på alle andre tidspunkter. Hvis man har fejlstillinger, kan det i sig selv føles rart at få rettet foden op med et indlæg og skoen sidder tilmed bedre.

 

LIGTORNE
Kommer af hård hud som bliver endnu mere hårdt. Ligtorne kan kun fjernes ved at aflaste området og fjerne dem korrekt ved professionel beskæring. Ligtorne plaster er ofte ikke et godt valg, da man alene ved at sætte en rund ring rundt om området, skaber et endnu større tryk. Man skal fjerne årsagen til at ligtornene opstår.
Det kan du selv gøre:
Få en vurdering af en fodterapeut, da vi nogle gange ser, at det faktisk drejer sig om en fodvorte. Derudover er det ikke en god ide selv at behandle en ligtorn, medmindre man har rådført sig med en professionel.

 

HÅRD HUD OG REVNER:
Hård hud kommer af belastning på fødderne og man kan udvikle smertefulde dybe revner på hælene. Dette skabes igen af de føromtalte årsager. Fodfile laver friktion og stresser huden og dermed dannes der mere hård hud.
Det kan du selv gøre:
Brug en køkkensvamp i badet med vand og sæbe, til at skrubbe fødderne med, det er fantastisk til at holde tør hud væk rundt om negle samt kan holde den hårde hud væk. Alternativt brug en pimpsten som også er en mild form for egenbehandling. Begræns brugen af fodbade som udtørrer huden. Og brug en god fodcreme. Regelmæssig fodbehandling nedsætter dannelsen af hård, hud hvis du har så meget at du ikke selv kan holde det nede. Huden beskæres med en skalpel, som med korrekt teknik, er det mest skånsomme.

 

HÆLSPORE:
Hælspore er blevet et misforstået ord som bruges i flæng, da det kun er ca 5% der har en rigtig hælspore. Den kan kun bekræftes på et røntgenbillede og folk er ofte meget invalideret af det. Årsagsbehandling, som at fjerne fejlstillinger korrekt og aflaste hælen er vejen frem. Folk får ofte problemet igen, hvis ikke de gør det rigtige første gang.
Dette kan du selv gøre:
Folk med hælspore  har ofte forsøgt mange ting og der går mange skrøner rundt som “vent 1 ½ år, så går det over “osv. Vores bedste råd er at du skal tage det alvorligt og opsøge hjælp hos fag professionelle.

 

FEJLSTILLINGER:
Platfod, hulfod, nedsunken forfod, skæv hælknogle kan alle være årsag til smerter i fødder, knæ, hofter. Fejlstillinger skal korrigeres korrekt. Ligeledes døjer mange med seneknuder og afklemning af nerverne.
Dette kan du selv gøre:
Start med de gode sko der sidder fast på foden, og hvis du har gener, så lad være med at finde dig i det. Opsøg hjælp, da ingen har godt af at have gener eller smerter dagligt i fødderne som skal bære os hele livet. Et indlæg være den bedste vej frem.

 

KNYSTER
Er delvis arveligt, men kommer ofte pga forkerte sko og fejlstillinger. Det er afgørende at rette fejlstillinger og finde sko med blødt overlæder (som mange sneakers fx har). Korrekt størrelse og form er også vigtig, da foden ellers bliver klemt yderligere.
Det kan du selv gøre:
Har du gener? Så tag det alvorligt. En operation kan være sidste udvej, men er ikke at foretrække, da problemet evt opstår igen hvis ikke årsagen fjernes.

 

KORT OG GODT!

Hvad kan afhjælpe smerter?

-Korrekt fodtøj
-Professionel vejledning
-Indlæg
-Laser
-Jævnlige fodbehandlinger
-Akupunktur
-Operation

Hvad er gode sko?

De rigtige sko er ret individuelt; da vi har forskellige behov. Men vi anbefaler altid:

-Fast hælkappe
-Passe i længde og brede
-Høj tåkappe
-Regulerbar lukkeanordning
-Stød absorbering i sålen
-Under 2 cm i højden
-Åndbart materiale

 

Og husk så: Det er IKKE acceptabelt at gå rundt og have ‘lidt’ ondt i fødder og knæ.!

Kort om Trine Rud.
Trine er uddannet fodterapeut og har arbejdet over 20 år i sundhedsvæsenet, herunder 14 år som sygeplejerske og anæstesisygeplejerske.
Som anæstesisygeplejerske er man specialuddannet i bla. smerter og man er ekspert i smertebehandling. Trine brænder for at hjælpe folk med smerter i fødderne, da det ofte er invaliderende.

 

Bidrag gerne med dine egne erfaringer nedenfor i kommentarfeltet!

♥♥♥

 

Comments are closed.