Overgangen, undergangen og alt det andet fantastiske ved at være en voksen kvinde!
Om at vende smerte til styrke
23. januar 2019
Livet levet i erindringen
21. februar 2019

Overgangen, undergangen og alt det andet fantastiske ved at være en voksen kvinde!

Måske skulle man tænke ’mellemgang’ i stedet for. Gangen mellem 'under' og 'over' og hvis man ser det på den måde – vil man så ikke hellere bevæge sig mod noget der ligger over frem for under?

 

 

Mange taler om overgangsalderen som var det undergangen. Men hvad er det vi begræder… at være mere sjæl end krop? At have mere ro, at være klogere på livet? At være blandt de første generationer af ‘Primetime’ kvinder …

 

Vi taler om overgangen som var det undergangen eller vi UNDLADER, at taler om overgangen fordi mange af os FØLER det er undergangen.

IKKE en indgang til noget nyt, men en udgang fra det vi var.

Måske skulle man tænke ’mellemgang’ i stedet for. Gangen mellem ‘under’ og ‘over’ og hvis man ser det på den måde – vil man så ikke hellere bevæge sig mod noget, der ligger over frem for under?

Hvorfor ikke se hele denne proces, smilende, som en transformation. En luksus situation. Du flytter dig til et andet niveau, mere ’vis’ mere eftertænksom og i langt mere ’sync’ end nogensinde før i dit liv.

Men det er også en voldsom proces … en hudløs proces.

En afsked med noget af det der ’var’, for at byde en ny tilstand velkommen.

Og dog – hvad er det vi begræder… at være mere sjæl end krop?

Lidt mere fedt på hofterne og den manglende evne til at få børn på den naturlige vis?

Helt personligt har jeg fået de børn jeg skulle have. Dem jeg har fylder i mit hjerte og de giver liv til flere børn – mit liv er fuld af børn og jeg elsker dem alle, men jeg skal ikke selv lægge krop til flere. Jeg har i disse år sagt farvel til den meget ambitiøse, overaktive og opofrende Pernille og goddag til hende, der sætter iltmasken foran eget ansigt.

Jeg trækker ny luft ind.

For nogle år siden opstod begrebet ‘Primetime’ kvinder. Primetime kvinder var betegnelsen for de første generationer af kvinder +50, der adskilte sig radikalt fra alle tidligere generationer af kvinder; Aldrig før i menneskehedens historie, har kvinder +50 været så sunde, så stærke, så veluddannet, velhavende og frie. De sidder på størstedelen af alle købsbeslutninger og de sætter sig på mange af de ledende poster, der tidligere var besat af mænd. Kvinders indflydelse vokser og en stor del af dem der viser os vejen er kvinder + 50!

Den virkelighed der i virkeligheden ER virkeligheden, er IKKE en historie om skam, men om styrke.

Når vi taler om overgangen som var det ’undergang’, så frygter vi den og skammer os og derfor kigger vi på hinanden og siger ’Nej’ … jeg er ikke kommet i overgangsalderen – som var det noget helt forfærdeligt og for dem der kommer der sent.. er der et glimt af stolthed i stemmen. Men burde det ikke være omvendt?

Min pointe er … at vi altid i sidste ende får det som vi ønsker det. Og hvis vi taler SKAM vil vi føle skam… hvis vi begræder tabet højt – så vil vi føle savnet. Hvis vi tror, at alt hvad der kommer efter et liv med tamponer, er et liv uden alt det vi elsker allermest – så vil vi aldrig kunne befri os selv fra at føle: JEG HAR MISTET.

Men kære kvinde … du har vundet i lotteriet. Det, der kommer efter denne transformation – er dig på en helt ny hylde og det er en hylde, der ligger ovenover alle de hylder, hvor du har ligget på før. Du STÅR nemlig op og det er derfor, at så mange kvinder +50 erobrer verden og det er også derfor, at så mange mænd finde dem dejlige og værd at elske.

Intet er tabt – alt er vundet.

 

…………..

Kan du lide teksten? Så giv den gerne et ♥ Og måske har du lyst til, at dele dine egne oplevelser med andre. Det vil uden tvivl være med til at gavne alle dem, der står midt i processen. Der er et kommentarfelt nedenfor 🙂

Måske har du også lyst til at læse:

15 grunde til at glæde sig over at være +50

 

22 Comments

 1. Tine Schødts siger:

  ❤️ Man læser og får fortalt hvor ” skrækkeligt” det er når overgangsalderen rammer ‘en, så dejligt befriende at få din indfaldsvinkel på den. Jeg valgte at tage positivt imod da den ” ramte” mig, og har det fantastisk med min overgang Kh Tine

 2. Tine Larsen siger:

  TakDejlig vinkel på overgangsalder

 3. Hanne siger:

  Tak Pernille – hvor har du ret ❤️

 4. Katrine siger:

  Åh endnu et dejligt skriv fra dig ❤️ Som resonerer så fint med egne ord og tanker det sidste års tid, som 45-årig der tidligt står i mellemgangen, og føler visdommen tage pladsen for bind & lændesmerter ❤️ Måtte tidligt afsted kunne ikke vente mere 😉

 5. Ulla siger:

 6. Tina Sølvbjerg siger:

  ❤️
  Godt sagt/ skrevet. Er lige passeret de 50. Har ingen problemer med det. Synes jeg er kommet mere på talefod med mig selv. Har sorteret i hvad min tid skal bruges til og med hvem. Der er ligesom kommet mere ro på en i den alder. Så elsker jeg bare at være tilstede når mit barnebarn træder ind af døren ❤️. Skal ikke nå alt muligt andet, som da man selv havde børn.

 7. Kirsten siger:

  Hej Pernille. For mange kvinder er OA forbundet med end del flere gener end et par ekstra kilo på hofterne og den manglende reproduktionsevne. Det kan fx være kroniske muskel- eller ledsmerter, tørre slimhinder der næsten umuliggør sex, hedeture der nærmest er invaliderende, voldsomme humørsvingninger og ikke mindst den enerverende søvnløshed. For de kvinder, tror jeg ikke, at man bare kan tale om OA som en form for State of mind, som man sådan uden videre kan ændre til noget positivt. Det er nok at forklejne deres problemer, som nok føles som noget nær en undergang af det liv, man havde før.

  • Pernille Aalund siger:

   Jeg er enig… der er kvinder der slås med gener, men der findes også en lang række løsninger som fungerer rigtig godt. Til at begynde med tror jeg, at udgangspunktet skal være positivt ellers stopper al dialog og så er det et tabubelagt område, hvor der ikke deles erfaringer.Og overgangsalderen bliver en frygtet epoke.
   Vi kan ikke afskaffe overgangsalderen, men vi kan se på de positive sider af processen og hjælpe hinanden med at løse de negative. Lad eksempelvis dette være et forum for udveksling af tanker. Og jeg skriver gerne en ny artikel om de muligheder for hjælp der findes … både medicinsk samt indenfor hele helsebranchen. Del meget gerne jeres egne erfaringer. Jeg gik et halvt år med de vildeste hedeture.. nu lever jeg et lykkeligt liv med hormoner … det fungerer for mig. Sådan skal det ikke være på den lange bane, men det blev min løsning lige nu… jeg hører gerne hvad andre tænker. Men stadigvæk …. jeg oplever der er langt flere glædelige budskaber i mit liv efter de 50 …. langt langt langt flere..

 8. Tina Matthes Jensen siger:

  Fed indfaldsvinkel at have til overgangsalderen ❤ meeen jeg kan ikke lade være med at tænke ….. hvor er i heldige at i er sluppet for alle de besværligheder rent helbredsmæssigt, som for nogen er forbundet med denne overgang …… uagtet ens gode humør og vilje til at nyde livet efter de 50 …. så kan det være noget sååå svært når kroppen bare ikke vil have det godt og man lider af alverdens små skavanker

  • Pernille Aalund siger:

   Det er ikke uden problemer … det er jeg enig i, men det vi fodrer vokser og der findes Gudskelov en lange række produkter der kan afhjælpe mange af de gener der følger med. Den mad vi indtager og hvorvidt man dyrker motion eller ej …. det spiller også en stor rolle. Men det har du sikkert styr på 🙂 Tak for dit indlæg!

 9. Jeanette Juhl siger:

  Kære Pernille.
  Trak på smilebåndet, og følte en ‘befrielse’
  Jeg er – om nogen – i OA på 7 år, da jeg desværre blev voldsom syg og fik fjernet æggestokke/ledere- er ‘kun’ 52.
  MEN til trods for svimmelhed, nattesved mv fordi jeg er på lavdosis hormon hver anden dag – så vælger jeg – som dig, at se positivt på det. Vi må videre i livet – klogere og smukkere end nogensinde❤️

 10. Maibritt siger:

  ❤ Dejligt perspektiv, som bringer friske nuancer ind i billedet. Overvældende følsomhed og mindre filter, helt tæt på alle følelserne, der stiller sig i kø. På en måde som puberteten med omvendt fortegn.
  Søvnløsheden afhjulpet med vitaminer og mineraler, tristessen mildnes ved lange samtaler hos en klog kone. Glæder mig til at læse mere om gode råd til kærlig egenomsorg.

 11. Kim siger:

  ❤️

 12. Rigmor siger:

  TAK ! – Jeg er SÅ træt af, at ordet overgangsalder næsten altid følges af et lille “fnis” – uha uha – det er pinligt – WHAT ?? – det er naturligt og en proces, alle kvinder skal igennem – og ja, for nogle er det et Helvede, for andre piece of cake – jeg selv stortrives i min alder (53) og elsker mine hormoner (det fungerer for mig), jeg er stolt af at være en voksen kvinde. Jeg har aldrig haft det bedre fysisk og psykisk, hviler i mit eget selskab og er skarp på, hvad jeg vil og ikke vil. Føler mig elsket, attraktiv (i de øjne, der betyder noget for mig), en indre ro har indfundet sig – lad os gøre op med “fniset”, rette ryggen og tale kærligt om os selv og være stolte.

 13. Linda Rasmussen siger:

  Jeg kom i overgangsalderen som 47-årig. Jeg kunne ikke undgå at mærke det, da jeg havde mange hedeture i løbet af dagen. Men værst var natten, da jeg lå badet i sved. Jeg ville ikke have hormoner, da det blot udsætter ubehagelighederne, så derfor valgte jeg det alternative. Min kiropraktor i Lyngby anbefalede mig at ptøve Yan Wang som ligger i samme klinik. Hun kan virkelig noget og efter et par gange var det mærkbart forbedrer. I får lige et link for det er værd at prøve hende. https://www.kiropraktik-lyngby.dk/hvem-er-vi/yan-wang.aspx. Men som udgangspunkt vil jeg give dig ret i Pernille, at man ikke skal være ked af at komme i overgangsalderen. Til de gener som man har, er der hjælp at hente. Nu også til tørre slimhinder . Jeg nyder ikke at menstruere. Lidt ekstra fedt på kroppen. Jo men der kan der gøres noget ved . Kapitlet med små børn er overstået men et nyt er startet. Mere tid til sig selv. Man hviler mere i sig selv. Jeg føler helt klart at overgangsalderen er noget som ligger ovenpå, og der ligger noger godt og venter❤❤

 14. Karina Henriksen siger:

  Jeg er ikke kommet helt i overgangsalderen endnu men føler mig meget på vej. Jeg har i mange år haft forfærdelige gener med pms- stort set alle der findes. Depressiv hvor jeg en uge om måneden ikke følte lyst til livet. Bryster som var tunge og ekstremt ømme i 14 dage hver måned. Svedeture nogle dage op til min menstruation. Det var et helvede at være i da jeg i hele mit voksenliv har følt mig som 2 forskellige personer! Det seneste halve år er jeg vågnet badet i sved og ikke kun få dage men stort set hver nat. Jeg bliver 50 senere i år så jeg tænkte at det nok var begyndende overgangsalder da min menstruation også svinger hvilket den ikke plejer. Købte rødkløverekstrakt og har de første par måneder drukket 2 bæger af dette rene saft før morgenmad og før aftensmad og det har gjort underværker! Jeg sveder nærmeste ikke en dråbe længere. Har ikke haft ømme bryster flere måneder og mit humør er blevet bedre end det var. Jeg drikker det hver eneste dag og det er blevet min trylledrik det koster 320 kr for 2 l ca når det ikke er på tilbud.

  • Pernille Aalund siger:

   Rødkløverekstrakt … Det er hermed noteret. Tak fordi du deler. Dine oplevelser og et godt bud på en løsning! 🙂

 15. Annette siger: