NÅR JEG FYLDER 100 - PernilleAalund.com
Pernille Aalund - Fotograf Thomas Fryd
En tale: De største erkendelser …
4. december 2019
Pernille Aalund - Fotograf Thomas Fryd
Der er ting, jeg ikke kan længere.
15. december 2019

Når jeg fylder 100…

Og husk så ... ingen hændelse, ingen smerte, ingen udfordring ... der er altid en alternativ tanke, en læring - et potentiale for vækst.

Når JEG fylder 100, vil jeg farve mit hår i den samme grønne farve som den mos, jeg begravede mine tæer i på Bornholm engang.

Jeg vil gå med korset og tournure, ryge en masse cigaretter og skylle det hele ned med en malt whisky af den slags, der river i halsen og sender en svag duft af tjære som skibsplanker ud i rummet.

Når jeg fylder 100, vil jeg kramme min mand i sengen hver morgen. Klappe i mine hænder og hilse den kommende dag velkommen!
Jeg vil værdsætte alt det jeg HAR.
Måske vil jeg begynde at træne bodybuilding i det nærmeste center og hvis min bagdel har svært ved at lette sig fra den hyggelige stol i stuen, vil jeg betale nogen for at flytte den!

Når jeg fylder 100, vil jeg tage en taxa til den nærmeste jazzklub og sætte mig på en stol foran scenen. Høre hvordan saxofonisten løfter loftet i en teatralsk solo, der minder mig om den æske, jeg fyldte med sorg engang og satte på en hylde et glemt sted.

Det er også muligt, jeg vælger noget helt andet.. Et telt på en ø uden navn med tusindvis af digtsamlinger i kasser under en presenning. Eller en minimalistisk hytte under en oldgammel eg af den slags, hvor man bare må bøje sig i respekt. Jeg vil ha’ udsigt til fjorden og hver dag hente fisk fra mit garn eller plukke muslinger fra den nærmeste sandbanke. Mine tipoldebørn vil løbe med net efter sommerfugle og jeg vil blinke en tåre væk for hvert eneste grønne skud på en gren den første forårsdag. Grønne skud, som den mos jeg engang begravede mine tæer i.

Jeg vil ikke overhales indenom af livet – jeg vil overhale livet indenom.

Jeg vil gøre lige præcis det, jeg aldrig helt turde, eller som jeg undlod fordi jeg jo skulle leve med beslutningen ’hele resten af livet’. Som en tatovering. Navnet på dem, jeg har elsket, men aldrig helt fik adgang til. Store litterære passager eller bare første strofe af salmen ’Se nu stiger solen af havets kyst’ – mellem mine skulderblade.

Jeg vil ha’ blå negle og lægge mine bryster i en gul bikini af den slags, der i dag kan få en helt flok kvinder op af stolen på en facebookside, fordi den bliver båret af en kvinde, der HAR passeret 27 år. (Hvad rager det dem!)

Jeg vil være ligeglad. Ikke ligeglad med verden, men helt, helt ligeglad med hvad andre tænker.

Jeg har helt sikkert doneret et hospital i Indien og adopteret 20 børn fra følelsesfattige familier. Begravet dem i kærlighed og bagt småkager i kilovis hver jul. Men jeg vil også være alt det andet. Med saft og kraft og tæft og vid.

Når jeg fylder 100 år.. vil jeg love mig selv fortsat ALDRIG at løfte pegefingrene, når andre vælger et liv anderledes end det, jeg selv har valgt. Ikke dømme. Ikke moralisere. Bare folde egne vinger ud til det absolut sidste åndedrag.

Når jeg fylder 100, vil jeg se tilbage og tænke ’f…’! Der var ikke den drøm, jeg ikke forsøgte at leve. Hvert år, hver måned, dag, time eller sekund. Jeg har vredet hver eneste dråbe ud af det stof, mit liv var vævet af, og der er ingen fortrydelser.

♥♥♥

10 Comments

 1. Mag L siger:

  …jeg gør hvad det passer mig allerede siden jeg var ca 30. Idag er jeg 60 og bliver ved med at gøre det, der passer mig… Det er kun mig, der definerer, hvad lykken er for mig:-) Jeg omfavner hver eneste dag med glæde, kærlighed og taknemlighed 🙂 Jeg vågner v siden af min enestående, fantastiske mand med så meget ømhed og nusser og krammer ham og starter hver dag med ham v min side:-) Når jeg er 100 år, vil jeg lade mig køre rundt på en Harley af en BonJovi-lignende mand, som vil med glæde køre mig rundt til steder hvor jeg vil kunne danse til musikken af mit eget hjerte:-) Når jeg er 100 år, vil jeg blive ved med at inspirere kvinder til at leve deres liv efter den opskrift, deres sjæl hvisker i deres ører, og ikke ligesom andre:-)

 2. Gitte Andie siger:

  Men indtil da, er dagen din, gå hen mod dine drømme med oprejst pande og se livet. Dans i mørket og dyrk det der gør dig glad. Kærligheden er indeni dig og fylder dig med varme og livsenergi.
  Tak for dine skønne ord❤️

 3. Lise Ribergaard siger:

  TAK, Pernille ! For endnu engang at ramme en “livsnerve” i mit indre – for så smukt og stærkt at formulere det vi andre ikke på samme måde kan, men føler instinktivt ! Så er der lidt at grunde over, også i dag – på køreturen over Fyn til Odense, i dag.
  God week end – Og TAK, bliv endeligt ved !

 4. Winnie siger:

  Hvad med os på 80

 5. Janne Duckworth siger:

  Det er godt at drømme.
  Det er godt at tro på sine drømme. Det er godt at sætte sig mål og drømme om fremtiden.
  På en lidt grå lørdag, i sengen med en forkølelse som sneg sig ind på mig i går aftes og nu omslutter mig, fik dit dejlige drømmebillede lige solen til at skinne ind af vinduet.
  På en grå lørdag. Tak Pernille.

 6. Monna siger:

  Hvorfor vente til du bliver 100 år? 😉

 7. Tine Jønsson siger:

  Tak for dig du kloge smukke kvinde

 8. Alfred Lauritzen siger:

  Hvis blot flere ville vise viljen til bare at være “den bedste udgave” af sig selv, var der mange flere positive mennesker iblandt os. Første forudsætning – og vigtigste, er at have opført sig ordentligt overfor andre. Blæs derefter på, hvad andre mener om dig. Så længe man ikke træder på andre, er der plads til de store armbevægelser ! Sætter stor pris på dine kloge ord, Pernille Aalund – vi kan allesammen lære noget af dig.
  Venlig hilsen, Alfred.

Log ind

Mistet din adgangskode?

Opret en kundekonto?