POWERkvinder: Elizabeth Arden - Pernille Aalund
En tale: Om at turde flytte sig …!!
21. september 2018
En tale: Den nødvendige selvkærlighed
24. september 2018

POWERkvinder: Elizabeth Arden

Yoga, spa og retreats ophold. Vi tænker, at dette er en ny tanke , men allerede tilbage i 1910 opfandt en stærk kvinde hele den hollistiske indgangsvinkel til kvindelig skønhed

Hvor sej kan man lige være?? I 1910 … 5 år før kvinderne fik stemmeret her i Danmark, var Elizabeth Arden allerede entreprenør med et stort ‘E’. Som selvstændig forretningskvinde skabte hun et mindre imperium, sendte kvinder på Yoga retreats og udviklede produkter som vi her …. mere end 100 år efter stadig river ned fra hylderne WOW!

Hvad de færreste ved, er at det hele startede et helt andet sted og med et helt andet navn. Elizabeth hed nemlig ikke Elizabeth til at begynde med … Florence Nightingale Graham blev født i Canada i1878. Hendes mor var sygeplejerske og nærede en stor beundring for Florence Nightingale – deraf navnet  – og det lå da også i kortene allerede fra barnsben af, at Florence skulle gå i sin mor fodspor og blive sygeplejerske.

Det blev hun også, men det blev indenfor en helt anden gren af pleje, hun kom til at forandre ikke bare sit eget liv, men kvinders liv over hele verden.

Fra sygeplejerske til skønhedsguru!

I 1907 immigrerede Florence nemlig til New York. Hun ville noget andet og mere end at være sygeplejerske, men vidste ikke helt, hvad det skulle være. I mellemtiden fik hun job på en skønhedssalon, og blev hurtigt fascineret af en verden, hvor ny videnskab og skønhed kunne kombineres på en helt ny måde.

To år senere åbnede hun sammen med partneren Elizabeth Hubbard en spa på den berømte 5th Avenue i New York. Partnerskabet mellem de to holdt dog ikke, men Florence beholdt klinikken – og tog også en del af navnet: Florence blev til Elizabeth med efternavnet Arden. Rygtet siger, at hun valgte ‘Elizabeth’, for at undgå at udskifte hele facadeskiltet  🙂 – Arden kom fra hendes yndlingsdigt, Tennysons ”Enoch Arden”.

Visionær, kvindelig entreprenør

Døren til den nye spa var malet knaldrød og et blev brand i sig selv, og herfra var der intet der kunne stoppe den unge Arden.
Bag den røde dør byggede hun en ikke helt almindelig spa, men derimod en spa med en moderne, holistisk indstilling til kvinder og kvinders skønhed. Skønheden var efter hendes mening ikke kun et spørgsmål om plejeprodukter og makeup – skønheden kommer i høj grad  indefra; og enhver behandling skal tilpasses den enkelte kvinde.

Det var en banebrydende tilgang området; kvinders indre liv ikke var noget, man talte om.

Elizabeth begyndte at udvikle sine egne produkter, og hun forstod instinktivt, at de ikke bare skulle virke og give gode resultater – de skulle også være lækre og forkæle. At bruge produkterne skulle være en slags spa-oplevelse i sig selv. Hun var f.eks. den første, der opfandt den lidt luftige og bløde creme – nærmest som flødeskum, når man skulle smøre sig ind. Det var nytænkning der battede.
Senere kom hendes Eight Hour Creme, udviklet i 1930’erne, og stadig den dag i dag en bestseller, berømmet for sine mange plejende egenskaber.

Succesen tog for alvor fart og produkterne begyndte at brede sig til resten af verden. Det samme gjorde Red Spa konceptet; Hun omdannede sin gård i Maine til et spa-sted med fokus på hudpleje, yoga, motion, kost og afslapning. Skønheden kom først og fremmest med en indre ro og hvis man satte rammen for den ro, kunne et ophold lidt hjemmefra gøre underværker.
I dag, mere end 100 år efter, er det hele grundlaget for nutidens spa og wellness klinikker, men dengang Elizabeth Arden introducerede sine tanker og førte dem ud i virkeligheden, var vi kun lige på nippet til at få stemmeret her i Danmark.

I dag er mange af de ting, som Elizabeth Arden skabte blevet en almen forståelse. Hun tog simpelthen verden med storm og ændrede radikalt synet på kvinder og skønhed, men ikke bare dét – også på kvinders egen opfattelse af dem selv.

Elizabeth Arden skabte et imperium og kom som den første kvinde på forsiden af Times – hyldet som den mest succesrige forretningskvinde i verden.

   Elizabeth Arden døde i 1966, men bevarede hele livet sin nysgerrighed og sin lyst til at udvikle, skabe og forstå.
Ikke bare sine egne produkter, men kvindelivet i det hele taget.

5 facts om Elizabeth Arden

  1. Hun elskede pink, og udviklede intet mindre end 50 forskellige pink nuancer af læbestift.
  2. Elizabeth var også en ekstremt dygtig hesteopdrætter, og vandt både anerkendelse og adskillige priser for sin indsats med hestene. Hendes racing-heste fik efter hvert løb masseret deres ben med Eight Hour Creme. – 20 minutter pr. ben.
  3. Hun og Helena Rubinstein var rivaler gennem hele livet og sendte gerne bitre bemærkninger til hinanden. Men de to mødtes aldrig.
  4. Under 2. verdenskrig fik hun en af sine kemikere til at udvikle produkter med særligt henblik på at hjælpe med brandsår o. lign. Hun tog selv rundt til hospitalerne og hjalp med at behandle de tilskadekomne.
  5. Før hun fik råd til at ansætte folk, brugte hun aftnerne på selv at udvikle cremer samt gøre rent i spa-salonen.

Skønheden er et total koncept og der er aldrig een opskrift alene … vi er forskellige og har behov for noget helt forskelligt.

…………………………………………..

Comments are closed.