Den evige ungdom? 5 erfaringer om kvindelig skønhed, sundhed, krop og sjæl. - Pernille Aalund
Pernille Aalund - Fotograf Thomas Fryd
En tale: Du kan ikke være venner med alle…
24. januar 2018
Pernille Aalund - Fotograf Thomas Fryd
Indimellem må du lade ting fare …
27. januar 2018

Den evige ungdom? 5 erfaringer om kvindelig skønhed, sundhed, krop og sjæl.

’Evig’ ungdom er et mærkeligt projekt; de fleste af os ønsker IKKE at være i 20’erne altid. Livet i 40’erne, 50érne og opefter er beriget med så mange gaver, så megen viden, knowhow og ro at det er de færreste der har lyst til at bytte, men vi vil gerne have at vores sind, krop og udstråling ikke står i vejen for alt det vi OGSÅ skal udrette. Vi vil gerne selv vælge!

 

 

Ældre kvinder i høje hæle og korte kjoler eller gummistøvler og rygsæk. Der bestiger topposter eller bjerge, kaster sig over nye beskæftigelser, genopfrisker kærligheden, styrketræner, dyrker yoga og skriver romaner.

Flere og flere kvinder i 50érne, 60érne, 70érne, 80érne … minder meget lidt om det vi husker, når vi tænker tilbage på vores bedsteforældre eller oldeforældre.

Vi oplever nye generationer der trodser alderen og lever helt anderledes liv…

Når jeg tænker tilbage på min ungdom i 1970érne, så talte man om ’fyrre, fed og færdig’ – det sluttede ligesom lidt når man nærmede sig de halvtreds. Nu lader det til at være en alder,  hvor alt først for alvor skal til at begynde!

Gennem mine mange år i mediebranchen. Som talkshowvært, chefredaktør… forfatter, har jeg mødt et hav af fantastiske kvinder og dygtige eksperter.

Jeg har kogt lidt af de mange ord ned til nogle ’lærde/lærte’ konklusioner.

Måske kan de bruges til inspiration og glæde, hvis du føler, at alderen trykker lidt. For du skal vide … at intet bør trykke mere end at du kan trykke tilbage 😊 Det liv vi lever – er det liv vi får.

5 erfaringer:

1.Det du spiser og drikker

Der er ingen tvivl om, at det du spiser og drikker tydeligt sætter sine spor enten i form af slitage, ’tyngde’ …skrantende helbred ELLER helt modsat: som et udtryk for de ’gaver’ og byggesten du kan give din krop, når den skal genskabe, det der svinder eller er tabt.

Måske vil du bare yde mere, fordi du VIL mere?

Vand, grøntsager, frugt og godt kød, i meget moderate mængder, bidrager til den proces.

Alkohol, røg, sukker, fedt og kunstige sødemidler har den modsatte effekt. Den daglige flaske vin, chokoladen og de mange kopper kaffe sætter sig nærmest som et lag af utilfredshed under huden på en lang række mennesker. Og omvendt: Jeg har set hvordan et ansigt nærmest ændrer glød efter en længere periode på grøntsagsbaseret kost.

Og det siger jo sig selv: desto mere du udsætter kroppen for – desto mere skal den slide for at klare opgaven og det kan ses og mærkes.

Forskerne er enige: Nærende og varieret kost i minimale eller små mængder bidrager til at længere liv. Man kan ikke ’proppe sig’ sig til en sund krop eller et langt liv.

 

2.Det du ’gør’

Sol, røg, hektisk byliv/natteliv, lange arbejdsdage, stress og jag… er den sikre vej mod aldring. Hvorimod søvn, ro, balance, frisk luft og en meget moderat tilgang til solens stråler kan værne og opbygge. Helt personligt har jeg ’sovet’ mine bekymringsrynker væk. Fra to dybe furer mellem øjnene til en næsten glat overflade. Blot ved at slappe mere af og få en god, lang nats søvn. Vores livsstil påvirker vort helbred og vores udseende. Glade dage, latter og positive, sunde valg øger livskvaliteten. Pres ikke din krop med unødvendigheder den skal udholde … hvis den skal holde.

 

3.Bevægelse

Hold din krop stærk og smidig, men pas på med at udsætte den for belastninger, der slider den unødvendigt. En afdækning af de zoner i verden hvor befolkningen bliver ældst. Beskrev mennesker der var i ’bevægelse’ ikke mennesker, der jævnligt pressede deres krop til det yderste. Triatlon, Ironman, cykling på eliteniveau og maraton sætter hårde spor i hud og krop hos dem, der har gjort det til en fast og tilbagevendende livsstil. Det er med andre ord også et bevidst valg og ’bevægelse’ kan man opnå på mange måder: Ved yoga, gåture, stræk, moderat løb, gymnastik, svømning … kroppen er som en maskine, en bil … jo flere kilometer du kører i den, desto mere slid. Men at være fuldstændigt koblet fra med stillesiddende arbejde og slet ingen bevægelse er endnu mere belastende … Det vil låse dig, gøre dig stiv i alle lemmer, muligvis overvægtig, udfordre dit helbred og … med kun ringe kontakt og forståelse for den krop, der skal bærer videre frem til det sidste.

 

4.Dine tanker

Skønheden kommer indefra! Det har man sagt i mange år. Her menes der ofte, den glød, det hjerte og den varme, smukke sjæle udstråler, men der er nu mere om snakken end som så.

For tankerne sætter også deres spor. Positive og glade mennesker har ofte et lysere, mildere og mindre krøllet ansigt; stress, vrede, bitterhed, galde … sætter sine spor.

At være indebrændt er den helt rigtige beskrivelse, af det man udvikler sig til at blive og ligne, hvis man ikke formår at opløse de mørke skyer over ansigtet, men i stedet vælger at bære dem under sit hjerte.

Det bedste skønhedsfix for en kvinde begynder med de tanker og de følelser, hun vælger at bærer rundt på. Og videnskaben underbygger den tese; de negative tanker føder stress hormoner der nedbryder organismen. Det positive livssyn føder lykke hormoner, der styrke dit immunforsvar, velvære, din søvn og dit overskud.

 

5.Din tro

Denne del af de gode råd hører til en kategori, man først for alvor er begyndt, at interessere sig for indenfor de sidste 10-20 år. Nemlig hvad vores hjerne er i stand til at udrette, hvis vi koder den med de rigtige tanker og den rigtige tro.

At se tanker som software, der downloades og senere bliver manifesteret som den helbredsattest vi alle bærer på os.

Troen som grundlaget for at ting ’sker’ og vi kan udrette de mest utrolige ting. Men også troen som et stærkt signal til vores celler om hvordan de skal programmeres.

Jeg spurgte engang en af Danmarks dygtigste skønheds/krops- eksperter hvad hun kunne hjælpe mig med. Jeg var netop fyldt 40 og syntes der var sket en masse med min krop. Den var i forfald og det passede ikke til det liv, jeg gerne ville leve. Hun sagde: Hvor gammel vil du gerne være? Jeg grinte højt og svarede 26 år (nærmest for sjov) OK! Var hendes replik … uden at blinke.

Hvad hun mente var, at vi bliver vores tanker. Og på samme måde som kræftlægen, der engang fortalte mig, at det var hans oplevelse, at selve diagnosen var mere skadelig end sygdommen, så ved vi i dag, at ’tro’ spiller en kæmperolle, når det kommer til at genskabe, opbygge og/eller vedligeholde – ikke blot HVAD der sker omkring os, men mindst lige så meget hvad der sker INDE i os. Så hvilket program har du valgt at downloade?

 

’Evig’ ungdom er et mærkeligt projekt; de fleste af os ønsker IKKE at være i 20’erne altid. Livet i 40’erne, 50érne og opefter er beriget med så mange gaver, så megen viden, knowhow og ro, at det er de færreste, der har lyst til at bytte. Men … vi vil gerne have at vores sind, krop og udstråling ikke står i vejen for alt det, vi OGSÅ skal udrette. Vi vil gerne selv vælge!

 … styrken, stædigheden, energien og helbredet til at fortsætte med at opleve og leve. Vi vil ikke begrænses.

Så handler det ikke om at balancere det hele? Træffe de rigtige valg og vide … at det ansvar vi selv bærer, kan bære os rigtigt langt. Hvis vi altså vil… 😊

….

 

Denne tekst er svar på mange spørgsmål.

Hvis du finder den brugbar, ville denne artikel sikkert også glæde dig: 15 grunde til at glæde sig over at være 50+

 

2 Comments

 1. Chanell siger:

  Kæreste Pernille

  Jeg ved slet ikke hvor jeg skal begynde og kunne skrive flere sider om dig med alt det du gør gor os der følger dig ….gør det dog kort da du osse skal nyde din weekend jo ❤….

  Du har en måde at skrive på som kommer så dybt og ærligt fra din sjæl af ..der bare oser af at vil hjælpe andre….jeg føler at jeg sidder lige over for dig og hører dig sige de ting til mig som jeg jo egenligt sidder her og læser i mit eget hjem….endnu engang TAK ❤…og du formår at man virklig vil efterleve og tænker dybt over det du skriver

  Den smukkeste weekend til dig / jer

  Chanell

 2. Pernille Aalund siger:

  Kære Chanell … tak for dine fine ord til mig. Når jeg skriver så ser jeg ‘dig’ foran mig ved siden af en Tina, en Susanne… jeg er alene når jeg skriver, men aldrig helt alene alligevel. Det er dét du kan mærke. Jeg taler til dig.
  Jeg ønsker dig en dejlig weekend tilbage.
  kærligst
  Pernille