9 skilsmisseråd
Lidt om at finde sig selv …
19. august 2018
’SHA’ – de bedste sundhedshedstips
3. september 2018

 

(Fra en der har prøvet det nogle gange..)

Måske er du gift, måske bliver du gift, måske får du børn, og måske bliver du skilt. Hvis det er tilfældet, har jeg nogle ting, jeg gerne vil råde dig til:

Lad mig lige slå fast, at der kan være grufulde undtagelser med vold og trusler, hvor nedenstående fuldstændig træder ud af kraft og det bare gælder om at komme væk i en fart. Så er det sagt! Men det hører gudskelov til undtagelserne.

Skulle du nogensinde komme i den situation, så få al den hjælp, råd og vejledning som det er muligt. Det er frygteligt hårdt at skulle sige farvel til et stort kapitel i sit liv, hvis man samtidig skal være en god mor/far og håndtere angst og magtesløshed.

Her kommer de 9 råd:

 1. Ordet ’skilt’ burde afskaffes. Man bliver ikke ’skilt’ fra sine børns far eller mor. Det er ganske enkelt ikke muligt, vedkomende er jo en del af dine børns liv, så naturligvis skal de se ham eller hende, og naturligvis skal I have det bedst tænkelige forhold  uanset årsagen. Brug i stedet ord som: Mor og far skal ikke længere bo sammen. Det er jo dét det handler om. I skal ikke længere leve sammen, men I er stadig forældre med et fælles ansvar!
 2. Dine børn skal ikke betale prisen for din hævnfølelse og dit behov for at ’straffe’. Var han eller hun utro eller fandt en anden? Det har intet med sagen at gøre. Tag dig sammen. Du er et voksent, stærkt menneske. Vedkommende har måske været et kvaj – lad ikke dine børn undgælde.
 3. Søg på alle måder at få et godt forhold til din eks. Der er intet menneske i denne verden, der kan få alt helt som de ønsker det. Livet er en endeløs lang række af kompromisser. Når vi bliver ’skilt’ (møgord), så har det nogle økonomiske og menneskelige konsekvenser. Det må du indse. De økonomiske må man leve med, og de menneskelige må man overleve. Alle lider under en skilsmisse, dine børns tarv står øverst på listen over de steder, hvor der skal indgås kompromisser.
 4. Undlad alle former for skænderi med dine børn som vidner. Det er helt forbudt. En rask diskussion har ingen taget skade af. men det kan være ødelæggende for et lille barn at skulle høre, på hvordan de to mennesker, barnet elsker allermest, råber hadefuldt til hinanden.
 5. Tal aldrig grimt om din eks. Hverken over for dine børn, din familie eller dine venner. Jeg synes, det er en falliterklæring, når jeg indimellem skal lægge ører til en strøm af skidt fra en kvinde eller mand om deres ekspartner. Det er i min verden helt uacceptabelt. Vis hinanden respekt. Hvordan ville du have det med, at han/hun talte grimt om dig og udleverede alle dine svagheder til familie og venner – skidt ikke sandt?
 6. Tænk på din eks med kærlighed. Husk, der var engang, hvor han/hun tændte solen og hejste månen. Var centrum i dit univers. Du drømte om personen om natten og længtes efter vedkommende om dagen. Et eller andet sted dybt i dit hjerte ligger den erindring gemt. Støv harddisken af, og find de gode følelser frem, når du kan mærke vreden trænge sig på!
 7. Tilgiv alle  fejl, også hvis du er såret dybt. Da du valgte vedkommende, valgte du jo hele pakken, hele mennesket, og intet menneske er perfekt.
 8. Omfavn den nye mand/kone/kæreste i modpartens liv. Luk vedkommende ind i dit liv, giv en respektfuld behandling. Det er den nye kæreste/ægtefælle, der skal kysse dine børn godnat næste weekend. Jo bedre du har det med din eks’s nye  (også selvom det måske er vedkommende, der er skyld i elendigheden), desto bedre vil dine børn have det. Vis dig som det store menneske, du er! Også selvom det gør ondt.
 9. Vær taknemmelig for den gode tid I havde sammen. For de børn, I evt. fik sammen. Al den kærlighed, der blomstrede på et tidspunkt. Du har lært en masse om dig selv sammen med din eks. Du har lært en masse om et andet menneske, og selvom der måske var en del du gerne ville have undværet, så har det alligevel været med til at gøre dig til den person du er i dag.

Som jeg skrev indledningsvist, kan der være årsager, hvor ubeskrivelig smerte forhindrer os i at gøre det, vi godt ved ville være allerbedst. Det er helt forståeligt. Jeg har lagt ører til mange frygtelige historier i mine tv-programmer, og jeg ved, hvordan de bedste intentioner kan drukne i en kamp for at overleve utænkelige situationer. Så lad mine ’ni skilsmisse bud’ hvile som en reminder til dem, der uden det største drama skal forlade et ægteskab. Hvis du/I kan følge budene, vil jeg love, det gør en forskel.

 

♥♥♥

6 Comments

 1. Anna siger:

  Jeg vil prøve at huske dem….skal nok bruge dem lige om lidt.

  • Pernille Aalund siger:

   Prøv det… hvis det giver mening…lev det 🙂 Men husk … det tager tid at gøre til hverdag. Lad mig høre hvordan det går dig… 🙂

   • Anna siger:

    Vi er “godt igang”… Jeg ser på dine råd mange gange, og må erkende vigtigheden af at huske, det der var og bevare den kærlige relation. Ellers giver det ikke mening at gennemleve den angst, tvivl og famlen efter mit nye ståsted, som er min hverdag lige nu.
    For mig er det ironisk nok en katalysator; jeg føler behov for at forlade 24 års samliv på en ordentlig måde…rydde pænt op efter mig…gøre i stand til “den næste”.
    Vores store drenge på næsten 16 og 18 er så seje, og er helt med på, at vi stadig er en familie. Nu skal vi “bare” være en familie på en anden måde.
    Og min skyld over mit vælg, bli’r heldigvis mindre dag for dag. Jeg var 18, da jeg flyttede sammen med min mand. Nu er jeg 42, og skal til at flytte hjemmefra for første gang. Jeg har taget tilløb 6-7 år, og ikke engang stress og depression gjorde, at jeg tog mig selv alvorligt.
    Men jeg var nok først klar nu….og er SÅ klar. Aldrig har jeg mærker at noget var så rigtigt og uundgåeligt – trods en stadig kærlighed til min eksmand. Dog er kærligheden til mig selv større. Tak!!

 2. Tine siger:

  Tak for en dejlig guide. Og tak for din holdning til ordet ‘skilt’. Det gav mig støtte, jeg hader at bruge det ord i min egen proces og har tænkt, at det måske bare er manglende ‘erkendelse’, men din holdning vendte lige min vinkel på det.

 3. Marie siger:

  Rigtig fine betragtninger. Jeg synes dog der mangler noget om hvordan man håndterer det, når ens eks ikke er interesseret i feks at lukke en ind i deres nye liv – at lade 3 eller 4 forældre stå sammen om det barn man har fået sammen. Når de ikke ønsker at være i stue med en, på trods af det var dem der havde en affære og valgte at gå. Hvordan håndterer man det, når man selv har tilgivet og ønsker at vi alle kan stå sammen om vores barn?

 4. Betina siger:

  Må ærligtalt sige at efter at have kravlet på mine knæ for at rede ægteskabet, tigget og bedt om at få en forklaring på hans manglende respekt for min person, uden svar, bare for at finde ud af at han har noget med en kvinde jeg tog ind som min fortrolige, – hun havde bare en skjult dagsorden – Jeg kan ikke finde nok styrke til at behandle hende med respekt, – aldrig!! min mand der imod, er far til mine børn, ønsker jeg et så roligt forhold til som muligt…..Men må indrømme at løvinden i mig har lyst til at bide et endeligt og nådeløst bid i hende……
  Han smed mig ud, holdt børnene fra mig, ingen af de aftaler vi havde aftalt har han overholdt, der er kun hul igennem når han har brug for min hjælp….orker ikke mennesker der kun bruger mig mere….. – har sagt til mine børn at de har en fantastisk far og at jeg stadig elsker ham i hjertet, bare på en anden måde, at vi ikke kunne finde ud af det mere, havde jeg ikke fået en advokat så havde han taget R…. voldsomt på mig… så nu må vi se hvor vi ender… Men er glad og tryg nu, er bare så ubeskriveligt ked af at mine børn bliver en del af en trist stattestik…

Log ind

Mistet din adgangskode?

Opret en kundekonto?