Du skal gungre gennem livet
Lidt om at lappe det, der er revet itu
2. marts 2019
Retten til at være sig selv … i eget rum.
17. marts 2019

En tale: Du skal gungre gennem livet

Og jo mere man ved – desto mere ved man, at man ikke ved og det er først derefter, man virkelig er parat til at tænke.

 

Du skal gungre gennem livet

Ikke halte, ikke liste, ikke blive hvor du er.

Du skal gribe en chance og tage den og fejle og lære og prøve igen. Søge det forkerte job, forhandle kontrakten elendigt, drikke en cocktail for meget og sige ja til at gå med hjem, selvom I kun lige har mødt hinanden.

Gøre for meget og fortryde det dobbelt.

Glemme, at slukke lyset, betale din elregning, stille p-skive, spænde bæltet og skynde dig for hurtigt i et nødspor.

Du skal spise den største kage, købe et par sko, du ikke har råd til og råbe uhensigtsmæssigt og barnligt – i en situation, hvor du havde været bedre tjent med at tie og lytte og tale til sidst.

Du skal ’være’. For når du ’er’ og ’gør’ – vil du lære og uanset hvad andre fortæller dig – så er det ikke alt, man kan læse sig til, det meste skal leves – ikke gentages, men leves.

Mennesker der ikke fejler – gør mig bekymret. Som en politiker der aldrig selv har haft ørene i klemme. Præsten, der aldrig er faldet for fristelsen. Politimanden, der aldrig har parkeret på grænsen til en promille.

For jeg tror ikke man, af et ærligt hjerte, kan bidrage væsentlig til andres liv, til et land, en trosretning, en global problematik – uden selv, at have levet lidt i det – kendt det, forladt det og forstået det.

Livet er et studie, en opgave, en øvelse, en handling, en drift.

Livet er en skole og hvis man ikke accepterer praktikpladsen – kan man aldrig kalde sig udlært.

– Ingen kan kalde sig helt udlært – men på et tidspunkt har man lært nok til at kunne sige: ’Jeg gjorde det – og næste gang bliver det bedre og gangen efter bedre endnu’.

Det er ikke de ’rigtige’ kærester, der lærer dig om livet – men alle de forkerte, for uden det forkerte kommer man næppe helt i dialog med det ’rigtige’;

Og jo mere man ved – desto mere ved man, at man ikke ved og det er først derefter, man virkelig er parat til at tænke.

Det er derfor du skal gungre gennem livet.

Du skal turde fejle, prøve, falde og så rejse dig igen.

Ikke halte, ikke liste, ikke blive hvor du er.

 

♥♥♥

5 Comments

 1. Lone siger:

  Du skriver fantastisk og ikke mindst nærværende ..denne tekst læste du op på Elværket Holbæk fornyelig og ved vi flere..nok mange 😉 .der tog dine ord ind og med videre 🙂

 2. Dorthe Klarskov siger:

  Du har fat i den lange ende, Pernille Jeg kan kun give dig ret – Jeg har været i et behandlingsforløb ved Aalborg Psykiatriske Sygehus og har derigennem lært at se og bruge fortidens mange fejl og udfordringer til selvudvikling og fået en større selvindsigt af mig selv og samfundet.
  Jeg har fejlet, stjålet, været uærlig og meget mere, men jeg har også kunnet undskylde med ærligt hjerte for alt det lort (undskyld mit franske), jeg har gjort.
  Jeg har altid kunnet se det gode og positive i andre, men ikke mig selv – Det kan jeg nu! Jeg har lært at ingen er perfekte, men at jeg er lige så godt et menneske som alle andre. De måtte lave fejl (jeg måtte ikke) – Det må vi alle og vores opvækst/fortid og vores fejl og mangler, gør os til bedre medmennesker
  Tak for at dele din velformulerede livsanskuelse ❤️

  • Pernille Aalund siger:

   Kære Dorthe …. Tak for din ærlige og smukke beretning. Din rejse. Du har brugt al din erfaring til at flytte dig selv til et helt andet niveau… stolthed … sådan føler jeg det når jeg læser din historie. Stolt på dine vegne. Stolt.

 3. Trine siger:

  Tak Igen
  Jeg har haft et par forkerte kærester i løbet af de sidste 5 år og har ærget mig sån selvom jeg godt ved at det skal jeg ikke …. men din tekst hjalp mig lige til at smide den ærgelse. Og Lucky me så har jeg mødt ham den rigtige. Og det havde jeg måske ikke, hvis jeg ikke havde lært noget af at ha de forkerte

 4. Mette siger:

  Det er så rigtigt, det du skriver! Meget fint. Noget der også er vigtigt i livet skole er, hvordan man kommer videre efter store som små ‘knubs’. Hvordan kommer vi hele ud på den anden side?! Hvorden lever vi med de ‘fejl’, som er vores læremestre. Det er en udfordring….. Tak for gode indlæg her.