Det ultimative, spirituelle retreat
5. oktober 2023
Man taler meget om ’code of conduct’ indenfor erhvervslivet. Retningslinjer for adfærd, ansvarlighed og god praksis, samt hvilke krav man stiller til hinanden vedrørende sociale og etiske forhold.
Måske kunne man med fordel sætte de samme rammer op for sin familie? Sætte sig over spisebordet og diskutere hvordan man egentlig ER familie og hvordan man vil agere i forhold til hinanden?
Med afsæt i erfaringer fra erhvervslivet, har Kim og jeg samlet en række relevante punkter og omformuleret dem lidt.
I vores familie gav de anledning til en god snak, om hvad vi egentlig vil med familien og hvordan vi behandler hinanden.
Vi har valgt familien frem for alt andet og ønsker, at gøre den endnu stærkere.
Måske kan de 10 bud også være brugbare i en snak om hvordan, det kan fungere bedst hos jer?
Familiens 10 bud // ’Code of conduct’:
FORMÅL:
Der stilles store krav til os som familie.
Vores filosofi er, at den enkelte præsterer bedre med familien som en sund base end alene. Det er den samlede kraft, der er afgørende.
Derfor udvikler vi os ikke alene enkeltvis, men også som familie samlet. Succeskriteriet er kærligheden og samspillet – at gøre hinanden bedre.
For at sikre dette har vi valgt at have en kodeks:
1.ANSVAR:
Vi har, foruden et eget ansvar, også et kærligt medansvar for hinanden.
Familien som helhed ligger os dybt på sinde.
Ansvar omfatter:
- Udvikling
- Opnåelse af nærvær og relationer
- Identifikation af, og løsning på udfordringer
2.LOYALITET:
Vi er loyale overfor familien og hinanden.
At være en del af en familie forpligter.
Opstår der en konflikt – søger vi altid at løse problemet i fællesskab.
I tilfælde konflikter, taler vi med og til hinanden – ikke ’om’ hinanden’.
3.MANGFOLDIGHED:
Vi tror på, at én af vore største styrker er, at vi som familie er en farverig størrelse med mange forskellige profiler og kompetencer.
Vi erkender at højde til loft, empati og lytte-egenskaber, er nødvendige for at skabe kraft og dynamik i en farverig familie.
4.RESPEKT:
Vi skal, uanset situationen, udvise respekt for hinanden og vores omgivelser.
Respekt omfatter fremfor alt familiens ældste, men også de venner og nytilkomne – som svigerdøtre og sønner. Svogre og svigerinder – samt deres familier.
Respekten omfatter også forældrene til de delebørn, der måtte være – altså tidligere ægtefæller og kærester.
Vi taler ikke dårligt om det der ’var’ – kun godt om det der ’er’.
5.KUNDSKAB:
Vi har alle sammen pligt til at søge relevant viden og forståelse af helheden ved alle forandringer for at ivaretage familiens tarv.
Det samme gælder i situationer hvor det er ønskeligt, eller naturligt, at fremme synspunkter på andre områder end sit eget.
6.INVOLVERING:
Vi tror på involvering, og involverer når det vurderes relevant og naturligt.
Involvering er typisk relevant i situationer hvor det:
- Kan give bedre løsninger
- Kan og skal vise andre respekt
- Minimerer risikoen for uoverensstemmelser og konflikter.
- Når der er store ændringer i familien som flytning, sygdom og skilsmisse.
7.POSITIVISME:
Vi er dedikerede og har hver især en ambition om at gøre en forskel og en ambition om at gøre vores bedste, sammen med hinanden og gennem hinanden.
Vi bestræber os på at optræde positivt og løsningsorienteret samtidig med, at vi ser det som en pligt at hjælpe og støtte hinanden.
Vi fejrer succeserne i hinandens liv og bidrager selv med begejstring og stolthed.
8.KOMMUNIKATION:
Vi har ansvar for, at alle får tilstrækkelig og relevant information om de væsentlige hændelser i familien.
Vi går direkte til hinanden med problemer/udfordringer og udviser gensidig tillid til, at alle vil hinandens bedste.
9.MOD:
Vi er er indforstået med, at kærlighed, nærvær, fællesskab samt forbedringer og udvikling indenfor disse tre områder – er vores største mantra, og at dette kan kræve mod og indimellem nytænkning.
10.COMMITMENT:
Vi forstår og vil følge kodeks, opfordrer nytilkomne til det samme og minder løbende hinanden om hvor vigtig vores familie er.
……………………………………………………………………………………………………
Disse bud er udelukkende tænkt som inspiration; hver familie sine ønsker for fremtiden. Se det som en ramme I kan diskutere ud fra.
Formen er stiv … den er taget direkte fra en skabelon anvendt i en større dansk virksomhed.
Det er meningen at du/selv kan bløde den op med jeres egne ord.
Held og lykke med processen. Sammen er I stærke.
……………………………………………………………………………………………………..
8 Comments
Kære Pernille.
Du har været min inspiration hele mit voksne liv. Lige fra din talkshows tid .. dine bøger og til nu.
Jeg er lige i hælene på dig omkring hvad der er vigtigt for mig i mit liv.. Det er som om jeg søger og til sidst finder svar hos dig.
Tak
Hvordan har I gjort i jeres familie for at implementere de 10 familie bud?
Hvor mene cirkler har i med. Er det kun jer forældre og børn
Eller er bedsteforældre svigerbørn osv også med i snakken.
Her er vi Mig. Min nye mand. Mine 3 døtre. Mine 2 svigersønner.
Derudover er der 2 exmænd. Min mor. Min søster osv osv.
Håber du vil dele lidt tanker med mig så jeg kan sætte skub i familiebuddene her hjemme.
Taknemlige tanker
Anja Demant
Kære Anja… Først og fremmest … tak for dine søde ord. Dernæst: Vi ‘lever’ det… har ikke taget det op til familiesamtale, men det vil vi ved førstkommende lejlighed. Det var en snak forleden aften der førte til disse ‘familie’bud. Jeg talte med min mand om hvor meget energi jeg har lagt i mine tidligere jobs i forbindelse med et ‘code of conduct’ og hvor vigtig en præmis det blev, for det arbejde der blev gjort. Og ikke mindst hverdagen i virksomhederne. Jeg har været med til at udvikle ‘code of conduct’ ad flere omgange.
Da Kim og jeg mødte hinanden, havde vi begge to flere ægteskaber bag os og dermed en helt masse erfaringer. Det slår os tit, hvor stor en del af menneskers tid, der går med andre ting end det der er vigtigst… hvis familien er vigtigst – bør den have de samme gunstige rammer for vækst, som den virksomhed der tager så meget af vores hverdag.
Jeg tror, at man i første omgang skal tale sammen over bordet som forældre. Sætte nogle rammer som udgangspunkt. Har man små børn, kan man forklare dem at man har skabt et værdisæt hvor det er vigtigt at alle taler pænt til hinanden …og…. og… har man store børn – kan man fremlægge rammerne og spørge om der er input og så ellers invitere indenfor til det eksperiment, det kunne være at efterleve buddene. Men de bud man laver som par … er først og fremmest bud, man selv skal forsøge at efterleve. Derved er man med til at sætte en god dagsorden og hvis det virker… vil det skabe glæde og dermed smitte.Adfærd smitter. Så først og fremmest en opgave for ‘parret’…tænker jeg 🙂 Kh Pernille og rigtig god fornøjelse!
Hvor er det klogt skrevet Pernille…!!
Vi glemmer ofte at investere i det / de som står os nærmest i bestræbelserne på det gode liv, det som er rundt om hjørnet, eller det de “andre” har…
En god stilling står oftere højere på ønskelisten, end et sundt og kærligt fundament på hjemmefronten… Og hvor ofte hører du ikke ordene”hvad laver du så”?, når man møder nye mennesker… Stillingsbetegnelsen siger meget om et menneske, men ER jo ikke det menneske…
Vi investerer desværre for meget i “døde” ting og glemmer fuldstændig det som har reel betydning. Ofte skal der sygdom, dødsfald, eller andre omsiggribende hændelser til, før vi mennesker stopper op, og husker på hvor kort, skrøbeligt og værdifuldt livet er, og at vi skal værdsætte det, og de nære relationer, mens tid er.
Vi passer huset, køber de rigtige møbler, polerer bilen, fylder den bedste benzin på, omgiver os med “de rigtige” venner osv osv. Men oftere og oftere går vi selv for åndelig lud og koldt vand.
Tak fordi du deler dine tanker Pernille. De har mere end en gang plantet frø hos mig, når jeg igen begynder at gå på gamle stier, som på ingen måder bidrager positivt i mit liv.
Det liv vi lever – er det liv vi får …. desværre er det ofte først meget sent i livet, at prioriteringerne falder på plads. Tak for gode ord og dejlige refleksioner.
kh
Pernille
Hej Pernille – hvor I buddene ligger ansvaret for at hjælpe hinanden , også med det praktiske? Mvh. Christina 🙂
Dem lægger I ind hvis I har brug for det. I skal endelig tilpasse jeres behov – vi har jo bare delt vores.
Rigtig god fornøjelse 🙂
Kære Pernille og Kim!
Det lyder rigtig godt. Desværre kommer man nok først i tanke om en sådan foranstaltning i en moden alder. Rigtig fint I nævner det. Mange kan lære af jeres erfaringer. Ønsker jer al mulig held og lykke❤️
Kram
Elisabeth
Jeg har lige læst det, som59 årige og i dag kan jeg se det er et fint udspil og vi prøvede for 35 år siden, med aftensmåltidet var det vigtigste i verden, det var her vi var samlet og der var tid til hinanden og meget snak
Men jeg må sig jeres 10 bud lyder fantastisk